torsdag 6 november 2014

Team Bliz-Merida värvar finskt


18-årig VM-cyklist från Finland till Team Bliz-Merida

Den andra cyklisten att presenteras i truppen för det svenska elitlaget Team Bliz-Merida kommer från Borgå i Finland. 18-årige Niklas Henttala fanns med i den finska truppen till junior-VM i Spanska Ponferrada i September.

-          Det känns jättekul att återigen få presentera ett ung lovande cyklist från Skandinavien i truppen inför kommande säsong. Vi har en stark tro på att kombinationen unga och ivriga kommer att fungera väl tillsammans med de mer rutinerade och erfarna åkare som kommer att presenteras inom kort, berättar team managern Dennis Nystrand.

Team Bliz-Merida 10-årsjubilerande Team Bliz-Merida med bas i Skara på Västgötaslätten har gjort hela Skandinavien till sitt upptagningsområde för att lokalisera juniorcyklister som är på stark frammarsch inför klivet upp i elitklass. Häromdagen presenterades den 18-årige norrmannen Mikkel Tefre Lunder som lagets första nyförvärv inför 2015.

-          Jag hoppas på en framgångsrik säsong. Jag kommer att göra vad jag kan för att hjälpa laget att ta hem segrar. Mitt mål är först och främst att hålla mig frisk och kunna utveckla mig som cyklist genom att köra många tävlingar. Team Bliz-Merida har en bra organisation vad gäller planering och att ta väl hand om sina cyklister. Laget har en bra mix av unga och erfarna cyklister, det känns riktigt bra för mig, säger Niklas Henttala.

Under sina två år i juniorklassen har Henttala bland annat ingått i det finska utvecklingsprojektet FinnCycling. Där har han kunnat tävla och utvecklas under ledning av en av sportcheferna i proffslaget IAM Cycling, den tidigare finske proffscyklisten Kjell Carlström.

-          Kjell har varit en viktig samtalspartner för vår del när vi har tittat på vad som händer bland duktiga unga finska åkare. Vi har haft två finska åkare i laget den här säsongen och det har varit killar som kommer med en sund och seriös inställning till sin cykelsatsning. Vi vill fortsätta jobba med finska cyklister. Carlström presenterade några 18-åriga cyklister för oss och valet för oss föll på Niklas som har bra förutsättningar, både att han är en stark cyklist och att han har en situation i livet som ger honom möjlighet att genomföra en seriös satsning, förklarar Nystrand.

Under vintern jobbar Niklas hårt för att så snart som möjligt vara klar med sin gymnasieutbildning. Han kommer att ansluta till laget under förberedelselägret i Alicante i Spanien under vintern. Första tävlingen planeras till mitten på februari.

Team Bliz-Merida består under säsongen 2015 av totalt fjorton cyklister, tio åkare i den primära truppen och ytterligare fyra cyklister som ingår i en utvecklingsgrupp. Under de kommande veckorna kommer hela laget att offentliggöras.

 

 

TEAM BLIZ-MERIDA 2015:
Niklas Henttala, 18 (Borgå, FIN)
Mikkel Tefre Lunder, 18 (Baerum, NOR)


 

Inga kommentarer: