måndag 26 maj 2014

GranFondo Stockholm

I helgen kördes äntligen GranFondo Stockholm efter mycket om och men. Flera tillstånd mm blev godkända i sista stund och flera ändringar på upplägget hade gjorts från ursprungsplanen.
 

Så, trots alla problem och kritik,  hur var det ?


Utlämning av nummerlappar mm gick smidigt då man hade flera diskar som underlättade arbetet.
Även utprovning av den officiella GranFondotröjan fungerade bra även om vissa röster hördes om att storlekarna var för få åt båda håll.


 
Starten och varvningen för de över 2800 startande skedde inne på Friends Arena vilket var ganska mäktigt och förmodligen enda gången som de flesta deltagarna får stå i centrum där. Flertalet utställare fanns även på plats för att visa upp både cyklar och andra intressanta produkter.


WattbikeBanan som man körde två varv på (långa 150 km banan) innehöll en del knixiga svängar och var även ganska smal på vissa ställen då cykelbanor användes. Det hade asfalterats på flertalet ställen upp på trottoarkanter mm vilket underlättade vissa passager.
Mycket flaggvakter fanns på plats även om några platser till framförallt i slutet när man kommer tillbaka mot Solna och arenan skulle ha varit bra. Man åkte genom en del fina bostadsområden och trevlig utsikt i form sjöar mm men någon innerstadskänsla infann sig inte vilket de större GranFondo´s ute i världen bjuder på.

Då starten för långa banan gick redan 7:00 för första grupp var det ganska glest med trafik under första varvet men tilltog sedan men en del långa köer och antagligen irriterade bilister till följd.
Några tillbud med mindre olyckor och vurpor inträffade men ingenting allvarligt vilket får anses som gott betyg med tanke på hur vissa delar av banan var lagd. 


Depåerna var bra och ganska tätt utplacerade och hade förutom energi och lite tilltugg även mekanikerhjälp från Sportson för de som fick cykelproblem. Helt ok utbud med saltgurka, bananer, sportdryck från Isostar, men även smågodis och bullar på vissa samt även ännu finare tilltugg vid depån framför Edsbacka Bistro.

Vid målgång hade många även från korta banan ( 60 km) gått i mål och mycket deltagare samt en del publik gjorde det trevligt att gå i mål och gjorde att arenan kändes mindre.
Medaljer utdelades till alla som genomfört loppen och man fick även en liten goodiebag och en wrap att stilla hungern med även om det var nog mest vätska som gick åt denna superheta dag.

 Totalt slutbetyg GranFondo Stockholm.


Att man hade mycket att bevisa och leva upp till stod klart innan start och trots all kritik och problem blev det faktiskt mer än godkänt. Det kändes påkostat och proffsigt även om vissa saker hade kunna förbättras vilket det nog kommer att göras till nästa år. En mer genomarbetat bansträckning med mindre användning av smala cykelvägar med tvära kurvor och mer cykling i innerstaden står nog högt på listan för många. Att deltagarantalet kommer öka till 2015 är nog ingen högoddsare men startavgiften på 1200.- får nog knappast bli högre isåfall.Inga kommentarer: