onsdag 11 december 2013

Team Bliz-Merida presented by Cyclesport.se

 
 
 


Team Bliz-Merida presented by Cyclesport.se är ett svenskt lag med elit- och U23- cyklister. Truppen med aktiva kommer främst från de skandinaviska länderna. Laget tävlar på Europatouren, UCI Europe Tour, och på nationella tävlingar i flera europeiska länder. Huvudsponsorer är den svenska sportglasögontillverkaren Bliz Active Eyewear tillsammans med en av världens största cykeltillverkare – Merida. Laget drivs av organisationen Cyclesport.se sedan 2005.Genom åren har svenska amatörteam som turnerat runt och tävlat mot proffs och amatörer på kontinenten regelbundet försett de stora internationella proffsteamen med talanger av klass. Team Bliz-Merida har en trupp som består av unga skandinaviska cyklister som antagit utmaningen att försöka nå till en högre nivå inom sin sport. Organisationen Cyclesport.se har sedan 2005 drivit teamet, de senaste tre åren som juniorlag. Med stöttning från Skandinaviens ledande tillverkare av sportglasögon – Bliz Active Eyewear samt en av världens stora cykeltillverkare – Merida, kommer laget med nio åkare starta sin säsong i Spanien om ungefär två månader.

- Personalen, cyklisterna och jag själv ser mycket framemot allt vad den här säsongen kommer att ge. Det är en återkomst som elitlag för oss efter tre säsonger med juniorcyklister. Det är samtidigt första året som vi målmedvetet satt samman ett lag med flera olika nationaliteter. Vi är ett Skandinaviskt lag som har våra rötter i Sverige. Tävlingsprogrammet har sin grund i Sverige och Norge samtidigt som vi kommer att köra en del i de nordliga länderna på kontinenten, förklarar stallchefen Dennis Nystrand.

Både Merida och Bliz är sponsorer som funnits med laget sedan tidigare säsonger. När laget utvecklats har sponsorerna tagit ett kollektivt krafttag tillsammans med lagledningen och ökat sin stöttning:

- Att få vara med och bygga laget och framtiden för dess unga cyklister är både spännande och viktigt för oss som företag. Det är ett givande samarbete där vi är en central partner. Laget kommer att köra med både hjälm och glasögon från Bliz Active Eyewear, berättar Andreas Persson – Marknadsansvarig på Future Eyewear Group.

Cyklisterna kommer att tävla med toppmoderna cyklar konstruerade för UCI WorldTour-teamet Lampre-Merida. För linjeloppen används Merida Scultura 909 och på tempotävlingarna körs Merida Warp.Finsk mästare - viktigaste nyförvärvet Fem svenska cyklister kommer att ingå i laget. Nystrand lyfter särskilt fram Emil Andersson, en 20-årig sprinter med allsidig kapacitet. Han körde en del internationella tävlingar under fjolåret tillsammans med det svenska landslaget. Under Tour of Jämtland, en av landets stora etapplopp för elitklassen, stod han som slutsegrare i kampen om spurtpriströjan.

Emil Andersson


Matti ManninenFinlands U23-mästare, Matti Manninen, kommer in i laget med en kaptensroll inför många av tävlingarna. 21-åringen från andra sidan Östersjön är både en stark sprinter och en kompetent åkare i kampen mot klockan.

- Jag vet att jag kan göra bra resultat i spurtuppgörelser. Jag hoppas och ser fram emot att försöka nå framgångar på de internationella tävlingarna och på så sätt visa att jag är redo för ett kontrakt med ett större professionellt lag.

Bland de utländska åkarna finns även den långe norrmannen Sebastian Ferner. Ifjol var han en del av det svenska continentalteamet People4you powered by Bliz. Tyvärr så råkade han ut för en tragisk olycka i samband med Västflanderns 3-dagars, en olycka som förstörde hela hans säsong.

- Tävlingsprogrammet passar mig bra i min återuppbyggnad efter vurpan i våras. Som amatörlag kan vi köra både nationella- och internationella tävlingar. Det är den kombination jag behöver för att komma tillbaka till den nivå där jag återigen kan satsa på ett prokontrakt.

Nyzeeländaren Graeme Stone är lagets veteran, han körde sin första säsong för Team Cyclesport.se 2008. Han kom in i truppen efter att det professionella lag han tävlat för sedan ett par år tillbaka hastigt tvingats stänga ner. Sedan 2010 driver han ett eget företag i vilket han är tränare för några av landets mer framstående konditionsidrottare. Hans roll i Team Bliz-Merida är främst som tränare men också som lagets mest erfarna cyklist.

- Graeme är en värdefull resurs för laget. Han har tidigare varit cyklist i laget, han har varit sportchef under tiden som juniorlag och han är nu lagets coach. Att ha honom i klungan tillsammans med de här unga killarna försäkrar oss om att laget både har rutin, erfarenhet och entusiasm, kommenterar Nystrand.

I dagsläget är åtta av lagets nio platser besatta. Ytterligare en plats återstår för en ung lovande skandinav som vill pröva sin förmåga. Nystrand blickar dock i första hand mot Norge för att hitta den åkare som skall göra truppen komplett.
Erfaret team bakom cyklisterna Bakom cyklisterna finns en stöttande organisation med erfarna sportdirektörer, soigneurer och mekaniker från Sverige och utlandet. Mats Harring från Göteborg är ansvarig sportchef. Han har haft en lång karriär som cyklist med deltagande I både OS och VM. Som junior blev han medaljör på VM.Som lagledare har han tidigare basat över arbetet I Team Epic-Mölndal och kommer nu närmast från Trek Sweden Racing. Mats har även jobbat med det svenska landslaget under året som gått. Gabriella Ekström, som under det senaste året jobbat i Team People4you pb Bliz, finns också med som en resurs inom den sportsliga ledningen av laget. Chef på mekanikersidan och lagets bikefitter är holländaren Robin Groot. Belgaren Danni Museeuw är en av lagets soigneurer.

- Det kommer att bli en händelserik vår. Tävlandet börjar i Spanien i februari och fortsätter när laget är stationerat i Belgien under mars och april. Vårtävlingarna i Frankrike och Belgien är viktiga för att komma igång både för laget och var och en av cyklisterna. För oss som skandinaviskt lag är de större tävlingarna i Sverige och Norge viktiga, både för dem som följer laget och för våra sponsorer. Det är ingen hemlighet att det kommer att vara en tuff kamp mot de andra svenska lagen för ett lag med så ung trupp som vårt. Vi vet att cyklisterna har den kapacitet som krävs, vårt arbete blir att coacha dem till att fatta rätt beslut, förklarar Harring.
Team Bliz-Merida presented by Cyclesport.se 2014:
Emil Andersson SWE (1993) tidigare i Trek Sweden Racing Mattias Brolin SWE (1992) tidigare i Trek Sweden Racing Sebastian Ferner NOR (1991) tidigare i Team People4you pb Bliz Emil Gabrils SWE (1993) tidigare i Trek Sweden Racing Henrik Jansson SWE (1995) tidigare i Team Bliz-Cyclesport.se-juniors Matti Manninen FIN (1992) tidigare i Team Chebich-Isku Simon Pedersen SWE (1995) tidigare i Team Bliz-Cyclesport.se-juniors Graeme Stone NZL (1982) tidigare i Alnö Racing

Inga kommentarer: