måndag 7 februari 2011

Clas rapporterar från Holland


Första veckan i det platta landet.


Jag har bott i Amsterdam i en vecka nu, en väldig händelserik sådan. Resan ner genomfördes på en och en halv dag med bil genom Sverige, Danmark och Tyskland. Jag körde ner med en klasskamrat som är utbytesstudent på ett annat universitet i Amsterdam, vilket gjorde att jag slapp köra hela vägen själv. So far so good, men i Amsterdam väntade bekymrande nyheter då min lägenhetsreservation inte längre existerade...

Det hela berodde på ett fel i universitets bokningssystem och krävde mycket jobb för att lösa. I slutändan fick jag hyra en lägenhet i Uilenstede som ligger i Amsteveen, söder om centrala Amsterdam. Det är ett område där många andra utbytesstudenter bor och universitetet är bara någon kilometer bort. Det kunde med andra ord ha slutat mycket värre för min del.
Det har tyvärr inte blivit så mycket cyklande till att börja med. Att hitta ”tak över huvudet” hade högsta prioritet och därefter så har universitets introduktionsprogram tagit väldigt mycket tid i anspråk. Några träningsturer har det i alla fall blivit. Vägarna är som väntat extremt platta och vinden är ständigt närvarande. En stor skillnad från hemmaplan är att passen till största del måste köras på cykelbanor. Bilisterna blir väldigt irriterade om man kör på vägarna, även om man är på en lågt trafikerad väg. Att ta sig ut från staden tar sin tid eftersom det är många trafikljus som måste passeras, men söder om Amsterdam så finns det en hel del fina vägar att träna på. Jag börjar dock inse hur bortskämt jag är hemma i Sverige, att bo på landet gör cykellivet mycket enklare. Tomma vägar utan trafikljus kommer nog att stå högt i kurs efter fyra månader här nere!

Jag har haft ett möte med ”Team Amsterdam”, laget som jag kommer att tävla för här nere. Jag träffade två av lagets cyklister som också har administrativa uppdrag samt en av lagets sportdirektörer och deras team manager. Det var ett väldigt trevligt gäng och jag ser verkligen fram emot att vare en del av detta stora lag. Jag kommer också att tävla för ”Amsterdamse Renners Club Ulysses” då systemet här nere är lite annorlunda än det vi är vana vid i Sverige. I större tävlingar kör man för sitt cykellag, medan man representerar sin cykelklubb under mindre tävlingar och träningstävlingar.

Under mötet så diskuterade vi vad som skiljer loppen i Nederländerna och Belgien mot våra svenska tävlingar och kom fram till några klara olikheter. Här nere så avgörs oftast loppen under första timmen; är man inte i en av det främst grupperna när kantvinden slår till så är loppet kört för egen del. Smala vägar, många hinder och stora startfält gör också att fler vurpor är att vänta. Jag måste med andra ord vara beredd på att det kan bli fler en den genomsnittliga vurpan denna säsong. Jag blev rekommenderad att använda mina träningshjul under de flesta loppen här nere... Lagtempolopp är vanligare än hemma i Sverige, medan individuella tempolopp knappt existerar. Även etapplopp tycks vara sällsyntare än i Sverige.

På lördag så kommer jag att köra första träningen med laget och på söndag står en lokal träningstävling på schemat. Efter två förkylda veckor och en vecka med väldigt lite träning så känns formen helt klart osäker, så det kanske är precis vad jag behöver just nu?!

Inga kommentarer: