måndag 17 januari 2011

Intervju med Clas Nordström

Foto: Mikaela Nordström

Berätta, hur kommer det sig att du ska åka till Nederländerna och cykla?

Jag läser International Management Programmet på Jönköpings Internationella Handelshögskola. Högskolan uppmuntrar alla studenter att läsa en del av sin utbildning utomlands och vi har möjlighet att läsa en tredjedel av utbildningen på en eller två av skolans partneruniversitet världen över. Jag var intresserad av att studera i Tyskland, Österrike eller Schweiz under första utbytesterminen, men de flesta universiteten där var fulltecknade eftersom studenterna i de äldre årskurserna har förtur i första urvalet. Att studera i ett riktigt cykelland stod också högt upp på önskelistan, så jag började undersöka vad som erbjöds i Nederländerna och upptäckte att det fanns fem olika universitet som erbjöd platser. Jag är bättre på att namnge nederländska cykelproffs än jag är på holländsk geografi, så jag kontaktade cykelcitys sportdirektör Aike Visbeek för att få reda på mer om vilka cykelmöjligheter som erbjöds på de olika orterna och hur högt ansedda universiteten på orterna var. I slutändan så stod det mellan Maastricht och Amsterdam; valet föll till sist på det sistnämnda eftersom Aike verkligen rekommenderade staden som student- och cykelstad och för att terrängen där passar mig bättre som cyklist!

Hur kommer du bo där?

Det råder stor bostadsbrist i Amsterdam, så att hitta boende är ganska klurigt. Standarden är inte alltid den bästa och priserna är relativt höga. Jag lyckades få en plats via skolan på ett lovordat studentboende I Bos en Lommer, söder om centrala Amsterdam.


Vilken klubb ska du köra för?

I Sverige så kommer jag i år att tävla för Fredrikshof efter fem års tävlande för moderklubben Bålsta CK. Aike har varit väldigt hjälpsam med att förmedla kontakten med en nederländsk klubb, men jag kan inte säga att jag har en klar överenskommelse än.

Vad har du för förhoppningar rent cykelmässigt?

Jag har inga stora förväntningar rent resultatmässigt eftersom jag förväntar mig tuffare tävlingar än vad jag är van vid på hemmaplan. Huvudmålet för min del är i alla fall att fortsätta utvecklas rent fysiskt och att komma tillbaka till Sverige med många användbara erfarenheter.Hur länge ska du vara där?

Jag har inte sett några definitiva studiescheman än, men det ser ut som att jag kommer att var där från slutet av januari till slutet av maj.

Så det blir en del race i Sverige alltså?

Ja, min förhoppning är att jag ska kunna tävla hemma i Sverige under hela juni, juli och augusti, men det kan hända att jag kommer hem och gästspelar under någon vårtävling om det passar in i "schemat"... Linje-SM är givetvis det stora målet, även om banan inte passar mig som handen i handsken.

Kommer du vara kung på kantvindsåkning när du kommer hem?

Ja, man kan ju hoppas i alla fall! Kantvindskörningen är ju något man måste behärska för att "överleva" där nere, så jag kommer förhoppningsvis att vara mycket bättre på det än vad jag är idag i alla fall.

Till sist önskar jag dig lycka till och hoppas du får en rolig vistelse där.

Tack!

Clas kommer rapportera om sina upplevelser här på sidan, så håll utkik!

Inga kommentarer: