onsdag 5 januari 2011

Gurra´s projektVad sysslar en team-mekaniker med på vintern?


Förutom lite småpyssel med fjolårsprylar så är det mest väntan på att nästa säsong ska dra igång. I dag fick jag reda på att tävlingsramarna och det mesta av komponenterna har kommit till Cykelcity Sthlm så på måndag startar jobbet att montera ihop grejerna, de flesta måste vara klara till på onsdag för att skickas till cyklisterna. Den 12:e drar gänget till Gran Canaria för första cykla-ute i solen-lägret vilket många längtar stark till i denna vargavinter.

För egen del så har jag byggt en budget-MTB.
Allt började med att jag kom över en beg 2008 Canyon Grand Canyon AL-ram. Thomson-stolpe och XT-framväxel medföljde liksom styrlager och sadelstolpsklammer. I princip kan vi säga att jag bytte ramen mot fem timmars mekarbete.

Rotade i mina lådor men hittade inte speciellt mycket användbart till MTB, hängde på Happy köp&sälj men tyckte inte jag hittade prylar i rätt prisklass. Frågade ägaren av denna blogg, om han hade några grejer över och det hade han - X9 bakväxel, X7-reglage samt XT-kassett o kedja i bra skick. Jag befriade honom snabbt från grejerna för 800 pix. När jag rotade lite längre ned i mina egna lådor så hittade jag ett enkelt Truvativ vevparti med lager som var användbart. Eftersom jag bestämt mig för att köra med 2x9 så demonterade jag lillklingan och behöll 44/32.

Billiga hjul och bromsar

I samband med en beställning från CRC, mest prylar åt andras cyklar som skulle lagas, så passade jag på att beställa ett par billiga (~750:-/par) Clark S2-bromsar inkl 160-skivor. Ett par 520-pedaler beställdes också (200:-).
Hjul tänkte jag först bygga själv men efter att ha hittat Crossride-hjul till reapris hos CRC så beställde jag ett par. Hjulen skickades dock inte men efter en lite krånglande så slutade den affären med att jag fick ett par Crossride-hjul av fel modell och fick pengarna för hjulen återbetalade, en bra affär för min del. Cred till CRC.

Däck och gaffel

I garaget hittade jag ett par antika Tioga Psychos som var användbara, de får sitta på tv. Slangar hade jag på hyllan.

Eftersom jag inte kör i värsta skogen, möjligtvis på skogsvägar och gångstigar, så fanns tanken på en stel gaffel typ Pace RC31. En kväll när jag kollade på Happy k&s hittade jag en PRO XCR 445 carbon-gaffel som jag köpte för 1100:- inkl frakt.
Ett begagnat styre, Easton carbon, hittade jag i Canyonverkstan. Styrstam har jag inte skaffat än, tillsvidare sitter en 26,0 lvg-stam på som provisorium. Sadel hittade jag på Cykelcity, en ny SI Thoork till rea-priset 200:-.

Mycket pang för pengarna

När jag lägger ihop summorna så hamnar jag på ca 4.000:- + 5 timmars arbete åt andra. Känns överkomligt för en cykel med nya hjul och skivbromsar och i övrigt friska prylar. Vikten landade på hyfsade 10,7 komplett som på bilderna.

Hur ser resultatet ut då?, så här ungefär.

Inga kommentarer: