onsdag 13 oktober 2010

Intervju inför helgens CX cupstart


Oscar intervjuar Kajsa Snihs efter hennes första SM guld.
Foto: Jahn Ekman
Nu i helgen drar CX cupen igång, jag ställde några frågor till Falun´s småländskaste crosspeaker.


Hur kommer det sig att du började vara speaker?

Jag var sjuk en gång då Norberg arrangerade sin premiärtävling i CX-cupen och även då vi i Falu CK skulle arrangera crosstävling i Falun. Det var för 3 år sedan har jag för mig. Hur som helst så behövde de i Norberg en insatt co-speaker (eller vad man nu ska kalla det) och vi i Falun behövde en speaker och jag var tillgänglig.
Tydligen så höll jag så bra tempo och intressenivå att entusiasterna i Göteborg blev intresserade av att ha mig som speaker vid cupavslutningen och Sveriges första nationella mästerskap.

Du är bra på att munbajsa med andra ord.

Ingen vidare merit när du lägger upp det på det sättet, men ja det är jag. Började förstå det redan i Gymnasiet när jag skulle ha muntliga redovisningar då de gick mycket bättre än den del av förberedelse jag lade in.På Högskolan på Idrottstränarprogrammet blev det än tydligare. Om man säger som så, jag verkar ha en talang för att fylla ut ett samtal och beskriva i oändlighet... Om det nu är en fördel. Det blir i och för sig ofta bättre när jag får prata än när jag måste skriva. Jag får ut all info jag har lagrat.


Du kommer förmodligen vara speaker på de flesta om inte alla deltävlingarna, känns det tråkigt att inte delta själv?

Ja det blev klart för någon vecka sedan att Merida Northwave CX-cup erbjuder mig som speaker till alla arrangörer i cupen. Cupen står alltså för min kostnad och arrangörerna får välja om de tänker utnyttja den förmånen, vilka de flesta nu har klargjort att de gör.


CX i Kungsträdgården, årets cykelhändelse?

Ja, lite så faktiskt. Även om att Velodromen är rätt maffig i sig och som händelse så är nog CXen i Kungsan den största enskilda nya händelsen inom Svensk cykel. Det kommer att bli maffigt att se eller vara delaktig på den tävlingen. Vilket det blir vet jag inte än.

Vem/vilka tror du står som slutsegrare i cupen?

Jag tror att Jens Westergren vinner i år igen, Magnus Darvell kommer att utmana starkt och ta hem cupen om han åker på alla deltävlingar. Men troligtvis missar han nog några då han är ute på CX-Världscuperna och härjar. Mattias Nilsson kommer att vara en Darkdog i sammanhanget och får han bara ihop det blir han livsfarlig.
På damsidan måste jag säga att jag är väldigt osäker tills jag får se vilka som satsar. Dyker Kajsa Snihs upp så är hon som vanligt en stark utmanare beroende på hur hon har laddat upp innan. Damsidan har tyvärr varit lite oregelbunden över de senaste åren, men jag hoppas på en förstärkning i år. Annars så kör alltid Angelica Edvardsson stabilt och snabbt. Kanske kan hon lyfta sig ett steg till i år och utmana Kajsa, om hon ställer upp annars tar Angelica hem det.

Vem kommer ha den grymmaste hojen?

Jens Westergren kommer ha de grymmaste hojarna. Jag har sett en av hans två exakt likadana crossar. Kolfiber ram, gaffel, sadelstolpe och hjul. Rotorvevparti och Sram Red. Plus Dugaster på alla hjul, ja inklusive alla femtioelva reservhjul. Det är så det ser ut nu i alla fall, men när det gäller honom kan det ju alltid ändras.
Dock tror jag det är svårt för någon annan att komma i närheten. Team Kalas kör i och för sig med dubbla uppsättningar de med, men med Aluminium-ram som bas. Samt så har även de en hel drös med extrahjul och så kör de Tufo-tuber på alla sina. Och även att den är grym (jag kör en likadan) och snabb så är den lite tyngre och då blir det inte lika grymt.

Vem som vann och vem som hade grymmast hoj vet vi snart.

Inga kommentarer: